Igår bjöd jag på Blomkålssoppa!
Börja med att hacka gullök + vitlök i minibitar. Sen steker ni det i kastrullen i olja så det får sig en gyllenbrun färg. Hacka blomkål i mindre bitar och ner i kastrullen med. Fyll upp kastrullen med vatten så det nästan täcker all blomkål. Låt det koka en stund tills blomkålen blir mjuk. Mixa med stavmixer och tillsätt vitpeppar, grönsaksbuljong, mjölk och grädde.
Jag jobbar som sagt aldrig med mått utan kör allt på känsla men vet att ni är många som vill veta ”ungefär”. Och igår hade jag i 1 1/2 blomkålshuvud (stora). Ca 1/2 L mjölk, 2 DL matlagningsgrädde, gullök stor som en tjejnäve och 4 vitlöksklyftor, 2 grönsaksbuljongtärningar och 1/2 tesked vitpeppar. Ungefär något sånt?
Till det serverade jag grovt bröd, ost, kalkon, gurka och tomat att ha på mackorna. Och så drack vi ett glas rödvin var.